Casa Presei Libere

          Localizare: P-ta Presei Libere nr. 1, Sector 1

          Cunoscuta initial sub denumirea de “Complexul Casa Scanteii”, a fost construita intre anii 1952- 1597, pe locul unui fost hipodrom din 1905 care a fost complet inchis abia in 1960 la decizia lui Gheorghe Gheorghiu- Dej pentru a face loc unei noi aripi a cladirii.
          Casa Scanteii era destinata publicarii presei de stat, in special a ziarului “Scanteii”, iar antena de pe cladire a sustinut pentru o vreme, din 1956, Emitatorul Televiziunii Romane. In prezent cladirea adoposteste o tipografie si multe birouri.
          De-a lungul anilor, Casa Scanteii a purtat diferite nume, dupa anul 1989, Casa Scânteii este cunoscuta sub denumirea de Casa Presei Libere iar fostul Combinat Poligrafic “Casa Scânteii” s-a transformat si el în Regia Autonoma a Imprimeriilor “Coresi” iar in februarie 1999, regia s-a transformat în Compania Nationala a Imprimeriilor Coresi.
          Deoarece cheltuielile de constructie au fost foarte mari, o parte din fonduri au fost colectate prin subscriptia “benevola”, salariatii primind la salariu tichete nominale in valoare de 20, 30 si chiar 100 de lei pentru a justifica lipsa banilor.
          Complexul are o inaltime de 91.6 m, fara antena de televiziune, care masoara 12.4 m, a fost cea mai inalta cladire din Bucuresti intre anii 1956 – 2007, se intinde pe 136.000 metri patrati si este alcatuit dintr-un corp central format din 13 etaje si 85 m inaltime si 4 corpuri laterale, mici de inaltime. Cladirea fost gândita sa fie functionala, corpurile comunica bine intre ele, s-au realizat multe sali, dar si spatii de birouri. Cladirea mai are si o curte interioara si doua ansambluri in forma de “U”.
          Stilul arhitectural predomninant este cel realist- social, dar din cauza puternicelor influente staliniste si a tendintei timpului de a copia cladirile din Moscova, Casa Scanteii imita arhitectura Universitatii de Stat “Lomonosov” din Moscova.
          Pe turnul principal, pe tote cele patru fatete, se regaseste stema Partidului Muncitoresc Roman, reprezentata pe fundal de marmura rosiatica. De asemenea pe peretii cladirilor se intalnesc patru motive repetitive : alfabetizarea si stiinta pentru intreg poporul, industrializarea generalizata, secera si ciocanul ce reprezenta simbolul universal al comunismului si steaua socialista in 5 colturi, iar turnuletele ce termina fiecare corp lateral sunt decorative, ornate cu ferestre asemenatoare cu cele ale manastirilor vechi.

          Daca doriti sa vizitati Casa Presei Libere, Select Accommodation va ofera garsoniere si apartamente de 2 si 3 camere lux in regim hotelier disponibile pentru cazare sau inchiriere la preturi avantajoase aflate in zonele centrale si ultracentrale ale Capitalei.