Catedrala Sfantul Iosif

          Str. G-ral Berthelot nr. 19, sec. 1
          Tel. 021 201.54.00
          Web: www.arcb.ro

          Catedrala „Sfântul Iosif” este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, si totodata catedrala mitropolitana a Bisericii Romano-Catolice din România.
           Fiind construita intre anii 1873- 1884 dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt din Viena, Catadrala Sfantul Iosif avand o lungime de 40 m si o latime de 22 m, adopta elementele stilului romanic combinate cu elemente gotice. Hramul Catedralei Sfantul Iosif se celebreaza pe 19 martie.
          Lucrarie pentru construirea Catedralei au inceput in anul 1880 sub conducerea calugarului pasionist olandez Alfonso Zegers adus la Bucuresti de la manastirea pasionistilor din Dublin de catre Episcopul Paoli. Fondurile ridicarii catedralei au provenit de la cunoscutii sau prietenii Episcopului Paoli- diverse personalitati instarite si binefacatori din strainatate, dar si de la credinciosii din Bucuresti.
          Materiale de constructie folosite la ridicarea catedralei au fost in princpal piatra adusa din carierele de la Rusciuc, Bulgaria si caramida provenita din Bucuresti si localitatile învecinate.
          La 15 februarie 1885, in prezenta seminaristilor care studiau la seminarul din Cioplea, ai reprezentantilor autoritatilor civile: delegatul Consiliului de Ministri, ministrul Afacerilor Externe, presedintele Senatului, Prefectul politiei, primarul Capitalei si a întregului Corp diplomatic din Bucuresti, Arhiepiscopul Ignatiu Paoli inconjurat de toti preotii sai, a celebrat Sfanta Liturghie Pontificala pentru consacrarea si inauguratea Catedralei “Sfantu Iosif”.
          Altarul principal al Catedralei a fost executat dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt, din marmura alba de Carrara, la Roma, dar montata in Bucuresti de specialistul Niccolo Orassi.
          Pictura decorativa a navei centrale a Catedralei a fost executata de catre Georg Roder din München, pictura decorativa din capela baptisteriului si din navele laterale ale Catedralei a fost executata de pictorul Fr. Elsner, iar imbracarea în stucatura a colonadelor, stalpilor si a peretilor este opera atelierului italian al fratilor Aterio.
          Vitraliile originale, din pacate distruse la bombardamentele din 4 aprilie 1944, cele opt tablouri mari dintre ferestrele absidei cu scene din viata Sfântului Iosif si a Sfintei Familii, cele sapte medalioane de pe peretii navei centrale, mozaicul „Maica Domnului” si cei doi îngeri de deasupra portalului exterior al Catedralei si sculpturile din lemn ale amvonului si ale bancii pentru Sfânta Împartasanie au fost executate de Firma Mayer din München. Vitrariile actuale au fost concepute in 1980 de Natalia si Ion Brodeala.
          Orga catedralei construite in 1930 de catre firma L. Wegenstein din Timisoara, este formata din 3 claviaturi, 3.375 de fluiere, 54 registre principale si 36 registre auxiliare, fiind actionata de un sistem pneumatic.

          Daca doriti sa vizitai Catedrala Sfantul Iosif, Select Accommodation va ofera garsoniere si apartamente de 2 si 3 camere lux in regim hotelier disponibile pentru cazare sau inchiriere la preturi avantajoase aflate in zonele centrale si ultracentrale ala Bucurestiului.