Muzeul K. H. Zambaccian

            Adresa: Str. Muzeul Zambaccian, nr. 21,
            Telefon: 230 19 20
            Orar vizitare:
      miercuri- duminica 11.00-19.00 (mai-septembrie)
      10.00-18.00 (octombrie-aprilie)
            Inchis: luni, marti, 1 ianuarie, Duminica Pastelui, 25 decembrie

            In apropiere de Piata Dorobantilor, pe strada Muzeul Zambaccian, este situata fosta casa a lui Krikor Zambaccian (1889 -1962)- un repurat om de afaceri de etnie armeana, critic si colectionar de arta.
            Astazi casa este un muzeu de arta, fondat in 1975, piesele expuse precum si casa au fost donate de Krikor Zambaccian statului român. Operele expuse aici sunt structurate in 165 de picturi, 71 de desene, 16 piese de mobilier si 40 de sculpturi din colectia particulara de arta romaneasca ce ofera o imagine cuprinzatoare a dezvoltari artistice incepand de la mijlocul sec. al XIX-lea.
            Casa lui Zambaccian a fost proiectata de C. D. Galin si conceputa in asa fel incat sa combine spatiul de locuit cu spatiul expozitional pentru opere de arta, casa fiind deschisa o data pe saptamana pentru public inca de la terminare, in 1942. Muzeul a fost deschis la 1 martie 1947.
            In 1977 guvernul comunist a mutat toata colectia de arta de la Muzeul Zambaccian la Muzeul Colectiilor de Arta. Colectia a fost returnata Muzeului Zambaccian in 1992 si muzeul redeschis.
                  „Am daruit poporului colectia mea de arta, deoarece si talentele pe care le-am întrunit sunt ale poporului, ele fac mândria lui, altfel as fi tradat si poporul si pe artistii carora le-am cules rodul.”
                  —Krikor Zambaccian
            Piese de arta expuse includ lucrari ale pictorilor romani precum Alexandru Ciucurencu, Alexandru Moser Padina, Camil Ressu, Corneliu Baba, Gheorghe Petrascu, Henri Catargi, Horia Damian, Ion Andreescu, Iosif Iser, Lucian Grigorescu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Nicolae Darascu, Stefan Luchian, Samuel Mutzner, Theodor Pallady, Vasile Popescu, pictori francezi, André Derain, Camille Corot, Camille Pissarro, Eugène Delacroix, Henri Matisse, Maurice Utrillo, Marquet Albert, Pierre Bonnard, Paul Cézanne, Pierre-Auguste Renoir, Raoul Dufy, dar si piese apartinand lui Pablo Picasso. De asemenea in colectie se mai gaseste un portrt al lui Zambaccian, pictat de Corneliu Baba.
            Muzeul gazduieste si opere ale sculptorilor Constantin Brâncusi, Cornel Medrea, Dimitrie Paciurea, Frederic Storck si Milita Petrascu.

            Daca doriti sa vizitai Muzeul K. H. Zambaccian, Select Accommodation va ofera garsoniere si apartamente de 2 si 3 camere lux in regim hotelier disponibile pentru cazare sau inchiriere la preturi avantajoase aflate in zonele centrale si ultracentrale ale Bucurestiului.